Zaključna konferenca IAM (Integrity against match-fixing), boj proti nameščanju športnih rezultatov

V petek 26.11.2021 je v Nogometni hiši zabave potekala konferenca na temo boja proti nameščanju športnih rezultatov. Dogodek je predstavljal sklepno dejanje projekta IAM – Promoting Integrity Against Match-fixing through education among young athletes (‘Spodbujanje integritete v boju proti nameščanju športnih rezultatov, preko izobraževanja mladih športnikov’), v katerega je vključenih pet evropskih držav (Slovenija, Italija, Bolgarija, Grčija in Turčija) in je podprt s strani EU programa Erasmus+Sport. 

Na konferenci smo predstavili zasnovo, namen ter aktivnosti omenjenega projekta, ki so bile izvedene na področju Slovenije. K sodelovanju smo povabili tudi gostujoče govorce, ki so problematiko predstavili z vidika različnih slovenskih krovnih organizacij oz stališča športnikov. Na seminarju so poleg predstavnikov NK IB 1975 Ljubljana sodelovali tudi predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), Nogometne zveze Slovenije (NZS), Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins), podžupana MOL za šport, še predstavniki NK Bravo, NK Ilirija in NK Šmartno.

Dnevni red:

URADEJAVNOSTPREDAVATELJ
9:00Prihod in registracija udeležencev 
9:10Otvoritev konference in uvodni nagovorizr. prof. dr. Igor Pušnik
9:20Predstavitev projekta IAMMaša Drčar
9:40Predstavitev projektnih aktivnosti in rezultatov v SlovenijiDarin Vitanc
10:00S prevencijo do integritete športa med mladimiprof. dr. Bojan Dobovšek, UM
10.30Varuh športnikovih pravic in integriteta v športuRožle Prezelj
10:40Odmor za kavo 
11:00Aktivnosti OKS na področju integritete športaAleš Šolar, dr. Tone Jagodic, OKS
11:20Aktivnosti MIZŠ v podporo športu in preprečevanju nameščanja rezultatovmag. Darko Repenšek,  MIZŠ
11:40Vidik profesionalnega športnika na prirejanje tekemVid Kavtičnik
12:00Sodniške izkušnje pri zaščiti integritete športaDrago Kos, ZNSS
12:20Okrogla miza – Družbena odgovornost deležnikov v športu v podporo razvoju mladihizr. prof. dr. Igor Pušnik (moderator)
12:50Povzetek in zaključek konferenceizr. prof. dr. Igor Pušnik
13:00Kosilo 

Seminar je potekal v izredno produktivnem tonu, z intenzivnimi razpravami in idejami, saj so se udeleženci zelo dobro vključili v diskusijo ter podali številna uporabna mnenja in rešitve, ki bodo prišla prav v nadaljnjem spopadu s problematiko prirejanja tekem.

V okviru projekta je nastal priročnik, ki je namenjen osveščanju mladih športnikov in ga lahko koristno uporabijo športni delavci v poljubni panogi, zato je na voljo v prilogi za delitev.

Priloga:

Share: