Zgodovina kluba

NK IB 1975 Ljubljana je bil kot NK Ježica ustanovljen leta 1975. Klub je do začetka 90. let prejšnjega stoletja igral v nižjih ligah, po letu 1993 pa se je pod imenom Factor za nekaj časa posvetil delu z izključno mlajšimi selekcijami. Leta 1997 se je združil s sosednjim NK Črnuče, s čimer je pridobil člansko ekipo, ki je nastopala v drugi slovenski ligi.

NK Ježica

Klub je bil v tistem času pionir v delu z mladimi in je v začetku tega stoletja začel opozarjati nase tudi v ligah pod okriljem nogometne zveze Slovenije. Tako je Factor v sezoni 2000-01 z generacijo igralcev rojenih v letih 1982 in 1983 osvojil drugo mesto v SML (kot najvišje uvrščen ljubljanski klub v tej kategoriji) in osvojil mladinski pokal NZS. V ekipi je bilo kar nekaj znanih imen slovenskega nogometa, za Factor so takrat med drugim igrali dolgoletni slovenski reprezentant Mišo Brečko, Darijan Matić, Luka Žinko, Rok Marinič in Boštjan Miklič.

Dve leti kasneje je nase opozorila generacija letnik 1989, ki je v ligi U14 zahod osvojila odlično tretje mesto, izstopala pa sta kasnejša prvoligaška igralca Dejan Gerić in Luka Majcen.

Po vmesnem izpadu v tretjo ligo se je prebujala tudi članska ekipa, ki je leta 2004 v dodatnih kvalifikacijah za uvrstitev v drugo ligo premagala Korte in se vrnila v drugi rang slovenskega nogometa.

Factor je po le dveh letih igranja v drugi ligi leta 2006 osvojil naslov prvaka in se prvič v zgodovini uvrstil v prvo slovensko ligo. V močni ekipi so pod vodstvom trenerja Tomaža Kavčiča glavno breme nosili Alen Ćoralić, Dejan Gerić, Jaka Jakopič, Boštjan Jelečević, Agron Šalja, Toni Usnik, Davor Kitić in Romeo Krizmanič.

Prihod Pečečnika in tri lovorke
V sezoni 2006-2007 je klub kot edini ljubljanski prvoligaš nastopal v SNL, vanj pa je pompozno vstopil tudi poslovnež Joc Pečečnik, ki je na predsedniški funkciji nasledil Matjaža Jakopiča. Klub se je preimenoval v NK Interblock in z ambicioznim projektom vzbudil zanimanje slovenske javnosti. Kadrovanje v članski ekipi je v svoje roke prevzel novi športni direktor Tone Hrovatič, ki je v klub zvabil mnoga znana imena slovenskega nogometa, za Interblock so tako zaigrali nekdanji reprezentanti Marko Simeunović, Amir Karić, Muamer Vugdalić, Zoran Pavlović in Marinko Galić.Tudi po njihovi zaslugi je moštvo obstalo v ligi, za kar pa je bil po predzadnjem mestu potreben uspešen nastop v dodatnih kvalifikacijah. Interblock je bil na dveh tekmah (3:1, 1:1) boljši od Bonifike.

V isti sezoni je z naslovom prvaka navdušila tudi kadetska ekipa, za katero so v generaciji 90-91 igrali Matic Fink, Žan Cankar, Igor Barukčič, Niko Snoj in prvi strelec Dejan Zadnikar.

V sezoni 2007-08 je dodatno okrepljena članska ekipa osvojila končno peto mesto v Prvi ligi Telekom Slovenije, za Interblock so takrat igrali tudi Dejan Grabič, Suvad Grabus, Martin Pregelj, Zoran Zeljković, moštvu pa se je kot zvezdnik prestopnega roka pridružil tudi takratni najboljši igralec slovenske lige Ermin Raković.

Prav Raković je s svojo kakovostjo prinesel prvo lovoriko Interblocku, v finalu slovenskega pokala v Celju je namreč moštvo z njegovima dvema goloma z 2:1 premagalo Maribor.

Hitro je sledila še druga velika lovorika z osvojitvijo slovenskega Super pokala pred začetkom sezone 2008-09. Interblock je po uspešnejšem izvajanju enajstmetrovk premagal prvaka Domžale. Sezona sicer s končnim šestim mestom v SNL rezultatsko ponovno ni izpolnila visokih ciljev predsednika in glavnega mecena kluba Pečečnika, je pa moštvo še drugič zapored osvojilo slovenski pokal. Tokrat je Interblock v finalu z 2:1 premagal Koper, zadela sta Raković in novi zvezdnik slovenske prvoligaške scene Robert Berić, ki je v tisti sezoni pri rosnih 17 letih skupaj z Josipom Iličićem opozoril nase v slovenski ligi.

V tisti sezoni pa je z naslovom slovenskega prvaka navdušila mladinska ekipa. V moštvu so igrali kasnejši prvoligaški igralci Matic Fink, Blaž Božič, Matej Podlogar in Matic Žitko. Ker so se s tretjim mestom v SKL izkazali tudi kadeti, je Interblock na skupni lestvici SML/SKL osvojil prvo mesto in postavil nov mejnik v zgodovini kluba. Odlično delo z mladimi selekcijami je z drugim mestom v ligi U14 zahod potrdila tudi ekipa zelo obetavnega letnika 1994.

Nadarjenost so igralci rojeni v letnikih 1993 in 1994 potrdili z naslovom kadetskega prvaka v naslednji sezoni. Ekipa, v kateri so nase opozarjali Nik Kapun, Andraž Šporar, Miha Zajc in Kenan Bajrić je s kar 12 točkami naskoka zanesljivo osvojila končno prvo mesto v SKL. Po četrtem mestu mladinskega moštva, za katerega so nastopali Amir Dervišević, Matej Podlogar in Blaž Vrhovec, je Interblock v obeh kategorijah osvojil enako število točk kot Maribor, vendar so Štajerci postali skupni prvaki zaradi boljše razlike med danimi in prejetimi zadetki.

Druga liga in ukinitev članske ekipe
Ob velikih uspehih mladinske šole pa se je počasi podiral ambiciozni projekt članske ekipe. Ob neprepričljivih rezultatih zvezdniške ekipe in zapletih pri prenovi Centarlnega stadiona za Bežigradom je Pečečnik oklestil proračun, občutno pomlajena ekipa pa je po porazu s Triglavom v dodatnih kvalifikacijah izpadla iz slovenske lige.

V naslednji sezoni 2010-11 je vodenje članske ekipe prevzel nekdanji slovenski selektor Dr. Zdenko Verdenik. Ob uveljavljanju nadarjenih domačih igralcev je ekipa, v kateri so se uveljavljali Filip Valenčič, Antonio Mlinar Delamea, Matic Fink, Nejc Skubic, Matej Podlogar in Luka Majcen, osvojila končno drugo mesto. Kljub temu pa je Pečečnik blokiral vrnitev v prvo ligo, zato je Verdenik odstopil, moštvo pa je ostalo v drugi slovenski ligi.

Generacija 94-95 pa je še naprej dokazovala svojo nesporno nadarjenost s še drugim zaporednih naslovom kadetskega prvaka, tokrat s še večjo prednostjo 16 točk naskoka pred prvim zasledovalcem. Šporar je zabil kar 26 golov, Kapun in Zjac sta gospodarila na sredini igrišča, uveljavili pa so se tudi leto mlajši Petar Stojanović, Damjan Vuklišević in Adnan Golubović.

V naslednji sezoni je v skupnem projektu dveh klubov članska ekipa Bravo 1 Interblock pod vodstvom Tomaža Petroviča še nastopala v drugi ligi, kar je omogočilo prve korake v članskem nogometu Andražu Šporarju, Gregorju Bajdetu in Blažu Vrhovcu. Po končnem četrtem mestu pa se je končala tudi zgodba članskega moštva. Pečečnik je namreč klub zapustil, novo vodstvo pa je vse moči usmerilo v stabilizacijo in nadaljnji razvoj nogometne šole. Interblock je tako pot nadaljeval brez prve ekipe.

V naslednjih letih je tako usmeritev kluba slonela na delu z mladimi, pred začetkom sezone 2015-16 pa je znova zaživela tudi članska ekipa. Z vrnitvijo nekaterih nekdanjih igralcev je moštvo zaigralo v 2. ligi MNZ Ljubljana in začelo s postopnim vračanjem članskega moštva kluba na slovenski nogometni zemljevid. Ekipi se je v prvem letu tekmovanja uspelo uvrstiti v višji rang tekmovanja (Regionalna Ljubljanska Liga). Cilj je preboj v 3. SNL in formiranje ekipe U23, v kateri bi igrali fantje, ki so končali mladinsko nogometno šolo in si želijo izpopolnjevati svoje nogometno znanje tudi na članskem nivoju.

V začetku leta 2021 je NK Interblock zaradi prodaje podjetja Interblock d.d. iz imena moral odstraniti naziv Interblock ter se tako preimenoval v Nogometni klub IB 1975 Ljubljana.