Spoštovani prijatelji nogometa

Bližamo se koncu tekmovalne sezone, ki je po nekaj letih končno potekala brez omejitev. Pred nami je le še nekaj tekem mlajših selekcij v tekmovanjih MNZ Ljubljana, ki pa rezultatsko ne bodo prinesle pomembnih sprememb. Tradicionalno bomo za najmlajše selekcije organizirali turnirje na Ježici. Ekipe U8 do U12 pa se bodo v juniju udeležile močnega mednarodnega turnirja Dragan Mance v Beogradu. Znan je koledar tekmovanja v novi sezoni in trenerji višjih selekcij so že sestavili načrt treningov, pravočasno pa bodo igralci in starši obveščeni o terminih in poteku treningov.

V klubu smo bili že v začetku maja pripravljeni, da z dobro delujočo in strokovno podkovano trenersko ekipo nadaljujemo z napredkom in dvigom kakovosti predvsem pri najmlajših selekcijah. Za razvoj fantov je zelo pomembno, da poleg kakovostnih treningov tudi tekmujejo, zato jim poskušamo zagotoviti ustrezno minutažo v našem klubu in v sodelovanju z NK Šmartno, s katerim želimo sodelovanje še okrepiti. Selekcija, ki jo izvajamo v številčno močnih ekipah, za mnoge ni enostavna in jo nekateri težko sprejmejo, kar je razumljivo z osebnega vidika. Ker pa smo klub, ki je predvsem pri starejših dečkih, kadetih in mladincih usmerjen v vrhunski šport, selekcija predstavlja enega izmed nujnih, toda potrebnih korakov v razvoju.

Vrh nogometne šole predstavlja članska ekipa, ki tekmuje v Regionalni ljubljanski ligi. Jedro ekipe tvori večina igralcev iz naše nogometne šole. Kratkoročni cilj članske ekipe je uvrstitev v 3. SNL ligo zahod, kar bi predstavljalo solidno razvojno možnost za najboljše mladince in mlajše člane. Tako lani (3. mesto) kot letos (2. mesto https://www.mnzljubljana-zveza.si/index.cfm?akc=tekmovanja) smo v bili v boju za napredovanje, ki ni zgolj tekmovalni, pač pa tudi organizacijski izziv, predvsem s stališča financ, kar bi lahko zagotovil zgolj generalni sponzor članske ekipe, saj finančna struktura mladinske nogometne šole tega ne omogoča.

V sezoni 2023/24 bo na nivoju NZS spremenjen sistem tekmovanja za mladince, kadete in starejše dečke. Mladinci bodo tekmovali ločeno, kadeti in starejši dečki pa bodo tekmovali skupaj in za napredovanje ali izpad bo štela skupna lestvica kadeti/starejši dečki. Pri formiranju novo ustanovljenih lig je pomemben zgolj rezultat kadetov v sezoni 2022/23, kar pomeni, da se naša ekipa starejših dečkov po zaslugi kadetov, ki so kljub pomlajeni ekipi v spomladanskem delu sezone osvojili skupno 3. mesto, vrača na NZS nivo tekmovanja, in sicer v 2. ligo. To bo predstavljalo velik tekmovalni izziv predvsem za starejše dečke, ki so sicer bili v vrhu tekmovanja MNZ, pa vendarle v naslednji tekmovalni sezoni v ekipo prihaja selekcija, ki z rezultati in igro ni bila prepričljiva za NZS nivo. Hkrati bomo prešli v tekmovanje s klubi, katerih članske ekipe večinoma tekmujejo v 2. SNL in imajo po večini močno piramido tudi v mlajših selekcijah.

Pri najmlajših selekcijah so se nekatere naše ekipe dobro številčno popolnile in posledično se je dvignila tudi njihova kakovost, čeprav rezultati niso bili v ospredju. Glavna naloga trenerjev je kakovostno in načrtno delo z mladimi, njihov individualni napredek ter vzgoja na igrišču in izven. Seveda pa tudi pri mlajših dečkih v prvi ekipi stremimo k dobrim rezultatom, saj se želimo v kratkem vrniti v 1. MNZ ligo.

Skupaj z MOL in četrtno skupnostjo Posavje nadaljujemo z načrtom razvoja Športnega parka Tesovnikova. Načrt je bil odobren s strani župana, četrtna skupnost ga je uvrstila na prioritetno listo projektov za naslednje 4-letno obdobje, pa vendarle izvedba ni sama po sebi umevna in bo verjetno preteklo veliko časa, predno bodo vidni konkretni rezultati. Za naš klub je predvsem pomembno, da bi čimprej imeli možnost razpolagati še vsaj z enim igriščem velikosti 50×70 metrov, ki bi omogočilo treniranje in igranje selekcijam do vključno U13. S tem bi sprostili prenatrpano glavno igrišče, na katerem bi lahko selekcije od U14 navzgor občasno izvajale treninge na celem igrišču, kar je trenutno skoraj nemogoče.

Veliko lahko k napredku prispevajo tudi starši, eni bolj, drugi manj. Žal pa ugotavljam, da so nekateri starši glasni samo takrat, ko iščejo svoje pravice, za katere menijo, da so nesorazmerno velike na osnovi plačila vadnine, ki so v tej sezoni predstavljale točno 2/3 potrebnih sredstev za delovanje kluba. Vsekakor je veliko možnosti za napredovanje na vseh področjih, je pa napredek odvisen tudi od organizacije, ki temelji na nekaj posameznikih. Vabilo k sodelovanju za pomoč pri delu v klubu je kot običajno odprto, pri čemer je treba poudariti, da je organizacijsko delo v klubu prostovoljno.

Športni pozdrav

Igor Pušnik

Share: