Predsednik kluba: Analiza sezone 2020/21

Spoštovani starši in nogometaši,

Končana je še ena nogometna sezona, ki v resnici to ni niti bila. Žal smo bili prisiljeni prekiniti ne samo tekmovanja, temveč tudi treninge od polovice oktobra do sredine marca. Tekmovanje je potekalo samo v spomladanskem delu in še to samo v NZS ligah, pod posebnimi pogoji in brez vnaprej znanih pravil glede napredovanja ali izpada iz lige, kar je nekaj edinstvenega in kaže na neodločenost ter nepredvidljivost organizatorjev tekmovanja. Ta način me ne preseneča več. Kljub vsemu naj zapišem, da zgolj upam, da se kaj takega ne ponovi nikoli več. Glede na predvidljive odzive in razvoj dogodkov v lanski sezoni, je veliko vprašanje, kako bo potekala nova tekmovalna sezona. Ob tej priložnosti se zahvaljujem za razumevanje vsem trenerjem, ki so z razumevanjem sprejeli nastale okoliščine in dogovore glede plačil v skladu s pogodbami.

Svetla točka spomladanskega pričetka treningov je, da se je v našem klubu večina otrok vrnila na igrišče. Otroci so v teh epidemiji daleč največ izgubili in temu še ni videti konca. Žal ne samo na športnem področju, ki je izjemnega pomena, saj najnovejša raziskava Fakultete za šport kaže nadaljevanja upadanja gibalnih sposobnosti https://www.24ur.com/novice/slovenija/se-vec-predebelih-otrok-7-ur-9-minut-in-51-sekund-strmenja-v-zaslone-na-dan.html Tega trenda žal zlepa ne bomo uspeli obrniti navzgor, vsaj pri večini ne.

Vse ekipe so uspešno zaključile sezono vsaj s treningi, prijateljskimi tekmami in turnirji, ki smo jih za najmlajše selekcije organizirali na Ježici, kar se je ponovno izkazalo kot zelo pozitivno in zagotovo bomo s takšno prakso nadaljevali tudi v prihodnje. Zaenkrat je znan koledar tekmovanja le v NZS ligah https://www.nzs.si/Doc/Info/2021/25-21_Koledar%20NZS%20tekmovanj%20za%20tekmovalno%20leto%2020212022.pdf, skladno s tem pa v kratkem pričakujemo tudi koledar tekmovanja v MNZ ligah. V klubu smo pripravljeni, da z okrepljeno trenersko piramido dodatno dvignemo kakovost dela predvsem pri najmlajših selekcijah, ki postajajo številčnejše, posledično zanje skrbi več trenerjev in zato v tekmovanja prijavljamo več ekip. Za razvoj fantov je zelo pomembno, da poleg kakovostnih treningov tudi tekmujejo, zato jim poskušamo zagotoviti ustrezno minutažo v našem klubu ali pa v sodelovanju z NK Šmartno. Prvič po dolgih letih smo pričeli s selekcijo igralcev tudi pri mlajših selekcijah in sicer pri prehodu na veliki nogomet. Takšna selekcija za nekatere ni enostavna in jo težko sprejmejo, kar je razumljivo. Po drugi strani pa smo klub, ki je usmerjen v vrhunski šport in to predstavlja enega izmed nujnih toda potrebnih korakov v razvoju.

Vrh mladinske nogometne šole predstavlja članska ekipa, ki tekmuje v Regionalni ljubljanski ligi in v kateri jedro tvori večina igralcev iz naše nogometne šole. Glede na organiziranost in motiviranost je kratkoročni cilj članske ekipe uvrstitev v 3. SNL ligo, kar bi predstavljalo dobro razvojno možnost za večino mladincev in mlajših članov. V splošnem lahko povzamem, da tekmovalne sezone skoraj ni bilo.  

Možnosti za napredek je še vedno veliko, zato pričakujem napredek v naslednjih sezonah. Celotna mladinska nogometna šola stoji na trdnih in samostojnih temeljih. Zato bomo tudi v prihodnje priložnost ponudili mladim, ambicioznim in sposobnim posameznikom, ki se želijo izkazati z rezultati svojega dela. Klub raste, dela je veliko, načrtov tudi. Svoj delež lahko prispevajo tudi starši, ki imajo željo in sposobnosti za pomoč pri delu v klubu. Zanje vedno velja vabilo k sodelovanju, pri čemer je treba poudariti, da je organizacijsko delo za klub prostovoljno. Skupaj z MOL in četrtno skupnostjo Posavje imamo smele načrte pri razvoju športnega parka in upam, da se bodo čimprej uresničili. Pripravljamo namreč nekaj pomembnih projektov, ki bi v bližnji prihodnosti zagotovili še boljše pogoje dela in bi omogočili vrnitev mladinske nogometne šole na mesto v Sloveniji, kjer je že bila.

Prijetne počitnice in kmalu nasvidenje.

Športni pozdrav,

Igor Pušnik

Share: