Predsednik kluba: Analiza sezone 2019/20

Spoštovani starši in nogometaši,

Končana je še tretja sezona v času mojega vodenja kluba, ki je bila zaradi odpovedanega tekmovanja v spomladanskem delu nekaj posebnega, nepričakovanega in zgolj upam lahko, da se kaj takega ne ponovi nikoli več. Kot radi rečemo, je vsaka stvar tudi za kaj dobra. Rezultatsko sicer ne, saj smo po administrativni odločitvi NZS izpadli iz 1. lige U15 zahod, kljub temu, da smo pozimi močno okrepili ekipo starejših dečkov, ki bi se sodeč po rezultatih v pripravljalnem obdobju uspešno borila za obstanek. Borba za obstanek s pravnimi sredstvi še poteka, vendar je glede na izigravanje pravil ter ignoranco NZS malo upanja, da bo zadeva rešena pred začetkom nove sezone. Vse ostale ekipe so uspešno zaključile sezono vsaj s treningi, prijateljskimi tekmami in turnirji, ki smo jih za najmlajše selekcije organizirali na Ježici, kar se je izkazalo kot zelo pozitivno in trudili se bomo, da s takšno prakso nadaljujemo tudi v prihodnje. Zaenkrat ni nič znanega, kdaj se bo začela nova tekmovalna sezona, kljub temu pa smo v klubu pripravljeni, da z okrepljeno trenersko piramido dodatno dvignemo kakovost dela predvsem pri najmlajših selekcijah, ki postajajo številčnejše, posledično zanje skrbi več trenerjev in zato v tekmovanja prijavljamo več ekip. Za razvoj fantov je zelo pomembno, da poleg kakovostnih treningov tudi tekmujejo, zato jim poskušamo zagotoviti ustrezno minutažo v našem klubu ali pa v sodelovanju s Šmartnim. V novi sezoni bomo sodelovanje z drugimi klubi okrepili, saj to po eni strani od nas zahteva podpis konzorcijske pogodbe ljubljanskih klubov s krovno nogometno strategijo, po drugi strani pa je jasno, da v Ljubljani s trenutnim stanjem ni napredka v razvoju nogometa, kajti vsak klub deluje zgolj v skladu z lastno strategijo. Problem, ki naj bi ga krovna strategija rešila, je preprečiti kopičenje prevelikega števila dobrih igralcev v najboljših klubih. Premnogi namreč sedijo na klopi za rezervne igralce in ne samo, da ne napredujejo, prenekateri celo obupajo nad igranjem, kar očitno kaže statistika osipa igralcev v ljubljanskih klubih ob prehodu v kadete in kasneje v člane.

Vrh mladinske nogometne šole predstavlja članska ekipa, ki tekmuje v Regionalni ljubljanski ligi in v kateri jedro tvori vse več igralcev iz naše nogometne šole. Glede na organiziranost in motiviranost je kratkoročni cilj članske ekipe uvrstitev v 3. SNL ligo, kar bi predstavljalo dobro razvojno možnost za večino mladincev in mlajših članov.

V splošnem pa lahko povzamem sezono kot zelo uspešno, čemur je predvsem pripomogla nova infrastruktura (umetna trava, prostor za fitnes in rehabilitacijo). Možnosti za napredek je veliko, vsega ne bo možno narediti v eni sezoni, vendar pričakujem veliko in velike korake v naslednjih sezonah. Celotna mladinska nogometna šola stoji na trdnih in samostojnih temeljih, kar prepoznavajo mnogi v naši okolici, ki bi se radi pridružili naši zgodbi. Glede na do sedaj ustvarjen princip delovanja kluba, bomo tudi v prihodnje priložnost ponudili predvsem mladim, ambicioznim in sposobnim posameznikom, ki se lahko izkažejo z rezultati svojega dela.

V času zaprtja kluba smo klub dokaj temeljito obnovili. Vgradili smo 8 ventilatorjev, da se prepreči razvoj plesni po garderobah in strojnici. To je bilo za delo v lastni režiji kar lep podvig. Obnovili smo stene (kitanje, beljenje) v vseh notranjih prostorih, prebarvali ograje, kovinske stebre in ogrodja, lesene stene brunaric, uredili okolico igrišča, uredili vratarski kotiček, itd. Skratka, opravljeno je bilo veliko dela, za kar so trenerji, ki so delali, prejeli polne plače. Ostali trenerji so po dogovoru prejeli polovico plače za marec in polovico plače v aprilu, kar jim štejem v bonus, ki ga bomo izkoristili ob naslednjih priložnostih, ko bo treba kaj narediti v klubu in za klub. V času korona krize računov za vadnino nismo izdali, kar pa ne pomeni, da klub stroškov ni imel, prav nasprotno. Med korona krizo smo zamenjali tudi računovodstvo, kajti računovodska hiša Unija nam ni nudila prave podpore, povrh vsega pa so naredili še nekaj strokovnih napak, zaradi katerih smo imeli ogromno dodatnega dela, ki smo ga zahvaljujoč nadzornemu odboru zaenkrat uspešno obvladali, ne pa tudi končali.

Ker klub raste in dela je veliko, zato se želimo organizacijsko okrepiti, pri čemer lahko svoj delež prispevajo predvsem starši, ki imajo željo in znanje za pomoč pri delu v klubu. S tem namenom vedno velja vabilo k sodelovanju za vse, ki znajo in želijo pomagati klubu po svojih zmožnostih, pri čemer pa je potrebno poudariti, da je organizacijsko delo za klub prostovoljno in s tem neplačano.

Kljub počitnicam klubska uprava ne bo počivala. Pripravljamo namreč nekaj pomembnih organizacijskih korakov, ki bi zagotovili še boljše pogoje dela, tako na terenu kot izven njega. Rezultati tega dela so zastavljeni srednjeročno, dolgoročno pa upam, da bodo omogočili vrnitev mladinske nogometne šole na mesto v Sloveniji, kjer je že bila.

Prijetne počitnice in kmalu nasvidenje.

Športni pozdrav,

Igor Pušnik

 

Share: