Predsednik kluba: Analiza sezone 2018/19

Spoštovani starši in nogometaši,

končana je druga sezona v času mojega vodenja kluba. Nemogoče podam enotno oceno sezone, ker jo moram ločiti na rezultatski in organizacijski del. Rezultatsko je bila sezona manj uspešna od želja in pričakovanj, ker so kadeti in mladinski izpadli iz 1. NZS lige, kar je bilo praktično jasno že po jeseneskem delu prvenstva. Vrzel, ki je nastala z odhodi igralcev ob koncu prejšnje sezone, je bila enostavno prevelika za konkurečen boj. V tolažbo pa nam je lahko, da so igralci z marljivim delom pod strokovnim vodstvom lepo napredovali kot ekipa in posamezniki ter v spomladanskem delu dokazali predvsem sebi, da v nogometu manj kakovostne ekipe lahko dosegajo solidne rezultate zgolj z disciplinirano in ekipno igro. Izjemnih posameznikov, ki bi lahko z individualnimi potezami odločali tekme, v naših ekipah žal ni bilo. V kolikor jedro obeh ekip ostane skupaj, se z nekaterimi novimi igralci, ki bodo zagotovo prišli, lahko nadejamo boja za vrh 2. SML in SKL. Vrnitev v 1. NZS ligo je sicer kratkoročen cilj, bolj pomembno pa je, da nadaljujemo z odličnim strokovnim delom, ki bo zagotovo rezultiralo s povratkom na najvišji nivo tekmovanja. S tem namenom trenerska piramida ostaja enaka kot na koncu sezone, malenkostno se bodo trenerji rotirali zgolj pri mlajših selekcijah in povečali bomo število pomočnikov glede na številčnost ekip.

Zelo smo bili veseli obstanka ekipe v 1. ligi NZS starejši dečki zahod. Od prvega kroga smo se zavedali svojih pomanjkljivosti in fantje so uspeli bistveno nadgraditi svoj nivo iger iz lanske sezone. Trdo delo in ekipni duh je zagotovo pripomogel k uspehu. Upamo, da bodo fantje našli novo motivacijo v boju za položaje v kadetski ekipi in predvsem za doseganje napredka v nogometnih veščinah. V novi sezoni nas v tej kategoriji čaka ponovno boj za obstanek, kajti sedanja ekipa U14 je predvsem številčno šibka, manjka pa tudi nekaj dobrih igralcev, ki so klub zapustili v zadnjem letu z željo, da bi drugje imeli boljše pogoje za napredovanje. Glede na to, da to selekcijo dobro poznam, vem, da v večini primerov fantje sami ne bi odšli v druge klube, pač pa so jih v to prepričali ambiciozni starši in ogledniki drugih klubov. Vsakemu posebej smo zaželeli veliko uspeha, pravilnost njihovih odločitev pa se bo pokazala šele s časom. Dokler imajo fantje ustrezno minutažo v igri, je skoraj vseeno, v katerem od klubov, kjer se dobro strokovno dela, trenirajo. Ko postane minutaža na tekmah skromna, tudi dobri treningi ne pomagajo več k igralskemu napredku.

Da bi imeli fantje konkurenco in hkrati dovolj veliko minutažo, smo vzpostavili dolgoročno (5-letno) sodelovanje z Olimpijo, katere osnova so skupni treningi in priprave. Spomladi smo pričeli s skupnimi treningi v mlajših selekcijah (U13 in mlajši), kar se je kljub nekaterim strahovom in pomislekom izkazalo kot odlično, zato smo sodelovanje razširili na celotno mladinsko piramido. Tako bodo šli skupaj na priprave fantje obeh klubov pri selekcijah U14 in U15 ter skupaj kadeti in mladinci. Trenerji obeh klubov bodo na osnovi treningov in priprav določili ekipe, v katerih bo za Olimpijo praviloma igrala najmočnejša zasedba enajstih fantov, drugih enajst po kakovosti pa bo igralo za NK IB 1975 Ljubljana. Ostali fantje bodo dopolnjevali obe ekipi. V primeru velikega števila fantov, bomo v ustrezna tekmovanja MNZ Ljubljana prijavili dodatne ekipe.

Mlajše selekcije so se številčno okrepile, postavili so se temelji načrtnega strokovnega dela, ki se bo v prihajajoči sezoni še okrepilo. Da bi imeli fantje čim več od treningov, bomo poskusili zagotoviti dovolj veliko število trenerjev, glede na število igralcev v ekipi. Praviloma naj bi imela ekipa enega trenerja oziroma pomočnika na 15 igralcev. Pričakujemo, da se bodo vse ekipe številčno še okrepile, zato bomo poskrbeli za prijavo zadostnega števila ekip v tekmovanja MNZ Ljubljana, izključno z namenom zagotoviti ustrezno minutažo vsem fantom mlajših selekcij.

Članska ekipa je tekmovanje v RLL končala na 10. mestu (od 12). Mladinci, ki so v zadnjih krogih prevzeli vodilno vlogo v članski ekipi, so nanizali nekaj lepih in prepotrebnih zmag, vendar žal še nekaj časa ne bomo vedeli ali smo si zagotovili obstanek. Kljub končanemu tekmovanju se 3. SNL liga zahod še ni popolnila, hkrati pa imajo nekatere ekipe težave s pridobitvijo tekmovalnih licenc in verjetno tja do sredine julija (rok NZS je 15.7.), ko bomo začeli s pripravami na novo sezono, ne bomo vedeli ali lahko načrtujemo sestavo ekipe za naskok na vrh RLL. Upajmo, da bo temu tako.

Kljub temu, da bo nogometne sezone konec v drugem vikendu junija in bodo igralci počasi končali s treningi ter odšli na zaslužene počitnice, bo klubska uprava delala s polno paro z namenom zagotoviti čim boljše pogoje za delo v novi sezoni. Ta organizacijski del boste ocenili sami, ko se bodo fantje vrnili na treninge. Upam in verjamem, da bo ocena vsaj prav dobro, če ne odlično.

Prijetne počitnice in večini kmalu nasvidenje.

Športni pozdrav,

Igor Pušnik

Share: