Obvestilo kluba glede preventivnih ukrepov COVID-19

Spoštovani pripadniki NK IB 1975 Ljubljana

Glede na razvoj situacije v povezavi z novim koronavirusom vas obveščamo o ukrepih, ki jih kot klub izvajamo, da zmanjšamo verjetnost širjenja okužbe:

  1. Trenerji so vsi obveščeni o preventivnih ukrepih, zato lahko otroke v času zadrževanja v klubu opozarjajo in spodbujajo k preventivnemu ravnanju.
  2. Do nadaljnjega je prepovedana uporaba klubskih bidonov, zato naj otroci uporabljajo svoje, ker je hidracija v vsakem primeru pomembna, kot preventiva pred okužbami pa še toliko bolj.
  3. Otroci mlajših selekcij, ki se tudi sicer malo tuširajo, kar v normalni situaciji ni higienično, v tokratni situaciji lahko prihajajo na trening v športni opremi in jim zadrževanje v garderobah odsvetujemo. Nikakor pa jim ni prepovedano, tudi tuširanje ne.
  4. Garderobe se redno zračijo, na koncu dneva pa tudi razkužijo.
  5. V vse garderobe so nameščeni novi milniki, da si otroci lahko umijejo roke pred in po treningu.
  6. NZS je poslala obvestilo, da se morajo tekme na stadionih odigrati brez gledalcev. Mi nimamo stadiona klasične oblike, vendar bo na tekmah prisotna profesionalna varnostna služba, ki bo poskrbela, da bodo imeli dostop do garderob zgolj igralci, trenerji, nogometni funkcionarji (delegat, sodniki, kontrolor) ter posebej v namen organizacije tekem pooblaščene osebe kluba. Vsi ostali boste imeli dostop zgolj do klubske okrepčevalnice. Tribuna in parkirišče je javna površina, za katero lahko samo rečemo, da jo uporabljajte v skladu s splošnimi priporočili preventive pred okužbo.
  7. Ostalih navodil, ki jih je v medijih dovolj, ne bomo posebej poudarjali.

Veseli nas, da otroci redno in številčno trenirajo kljub nastali situaciji. Kluba nimamo namena zapirati, razen če za to ne dobimo izrecnega ukaza pristojnih institucij. Tega si seveda ne želimo, zato apeliramo na vse starše, ki bi sumili, da je otrok lahko okužen z novim koronavirusom, naj ostane doma, dokler se sum na okužbo ne ovrže. To velja tudi za vse tiste, ki so morda bili na območjih z večjim številom okužb.
Število okužb na posameznem območju.

Kljub temu, da se preventivni ukrepi izvajajo, garancije, da se nihče ne bo okužil, seveda ni. Glede na hitrost širjenja virusa obstaja določena verjetnost, da bo tudi med nami kdo dobil ta virus, vendar je skrb za posledice pri otrocih v celotni populaciji najmanjša. Ker ga bo z veliko verjetnostjo večina otrok prebolela brez resnih ali celo vidnih posledic. Vemo namreč, da se nevarnost resnih zapletov viša z višjo starostjo in v primerih, da ima nekdo poleg vsega še kakšno kronično in resno obolenje. Če nekdo meni, da ima kdorkoli v družini, s katerim so v dnevnem tesnem stiku, resne kronične težave in je verjetnost komplikacij ob morebitnem obolenju velika, bo žal moral sprejeti ukrep samoizolacije, dokler nevarnost ne mine. Čisto minila nevarnost sicer ne bo nikoli, bo pa s toplejšimi meseci obolenj bistveno manj.

Veliko vitaminov, gibanja na svežem zraku, pozitivnega razmišljanja in vse bo v redu.

Lep pozdrav in veliko zdravja

Igor Pušnik, predsednik NK IB 1975 Ljubljana

Share: