Konec sezone: Čas za prestope

Spoštovani starši in nogometaši

V obdobju po koncu nogometne sezone, ko naj bi se v glavnem vse skupaj umirilo in gredo igralci na zaslužene počitnice, je v klubskih upravah najbolj delovno in stresno. To je obdobje, ko se manjši in predvsem finančno šibkejši klubi borijo za svoje igralce, medtem ko večji in finančno močnejši klubi igralcem obljubljajo blesteče kariere in tudi določena finančna sredstva v zameno za igranje v njihovem klubu. Ker je socialna varnost v Sloveniji slaba in številne družine težko shajajo iz meseca v mesec, lahko nekaj deset ali sto evrov štipendije mesečno pomeni velik prispevek k družinskemu proračunu. Potrebno pa se je zavedati, da ko otrok začne igrati za denar oziroma v okviru pogodbe z zastopnikom (managerjem), to običajno predstavlja velik dodaten pritisk na mladega nogometaša in v določenem trenutku ovira za njegov nadaljnji razvoj.

Nogometaši, ki trenirajo petkrat tedensko, med vikendom igrajo tekme in se trudijo tudi v šoli, so seveda željni uspehov ter napredovanja. Vsak med njimi si želi postati profesionalni nogometaš. V večjih klubih se tega dobro zavedajo in vedo, kako enostavno prepričati najprej otroka, potem pa še starše, da je za razvoj otroka nujno potrebno igrati v velikem klubu. Ob tem praviloma zamolčijo, da se kvalitetno dela tudi v manjših klubih, kajti če se ne bi, veliki klubi ne bi imeli od kod kupovati igralcev. Ničkolikokrat se je v praksi že pokazalo, da so se fantje počutili cenjene in zaželjene na predstavitvenih sestankih, že na prvi prvenstveni tekmi pa se je zadeva povsem spremenila, ker niso dobili obljubljene minutaže oziroma vloge v ekipi. Zavedati se morate, tako otroci kot starši, da klubi, ki vsako sezono v prestopnem roku v selekcijo določenega letnika pripeljejo pet ali več “okrepitev”, vsem obljubljajo enako, predvsem veliko minutažo in pomembno vlogo. Ob tem se je potrebno zavedati tudi, da imajo običajno že obstoječe svoje igralce kakovostne. Močna in številčna konkurenca je vsekakor dobrodošla za napredek, vendar je v osnovi bolj koristna za klub kot celoto in posledično za dobre rezultate kluba. Kajti klub, ki dosega dobre rezultate na račun kupovanja množice talentiranih igralcev, dolgoročno slabi kakovost lige, ker je za razvoj igralcev nujno potrebna ustrezna minutaža. Le-te pa je deležnih prvih 11 igralcev, nekaj jo dobijo še igralci na klopi (5 menjav v mladinskih ligah), ostali pa zgolj trenirajo in stagnirajo v razvoju, medtem ko bi v drugih ekipah na isti ravni tekmovanja lahko igrali.

V NK IB 1975 Ljubljana sta trenutno zelo solidni ekipi kadetov in mladincev, vendar sosednji klubi agresivno vabijo igralce v svojo sredino na razne načine, predvsem pa mimo dogovora z nami. Kot predsednik kluba takšnega načina nikakor ne odobravam, ker menim, da bi bilo korektno, če bi se o željah glede prestopa igralcev odgovorne osebe obrnile name. Večina seveda ne pokliče ali kako drugače kontaktira in s tem samo pokaže, kakšna je njihova kultura oziroma nivo delovanja. Pri takšnih ljudeh ne moreš pričakovati, da ti bodo stali ob strani, ko jih boš morda potreboval. Prijazni pa so in bodo samo takrat in toliko časa, dokler bodo pri tem videli izključno svoje koristi. V zadnjih nekaj letih sem samo pri igralcih kluba takšnih primerov videl ogromno. In zgodba se bo seveda nadaljevala. Kljub temu, nikomur v NK IB 1975 Ljubljana pred sezono ne bomo obljubljali minutaže, kajti izključno merilo za igranje bo pripravljenost igralcev, ki jo bodo dokazovali na treningih ter prijateljskih tekmah v pripravljalnem obdobju. V kolikor bomo ocenili, da določeni posamezniki ne bodo mogli konkurirati za mesta v ekipah z dovolj minutaže, jim bomo pomagali najti ekipo, v kateri bodo dobro trenirali in predvsem igrali z ustrezno minutažo.

Staršem in nogometašem v teh dneh želim, da ohranijo hladno glavo in odločitve dobro premislijo ter se morda o njih posvetujejo tudi z igralci, ki so podobno slabo izkušnjo že doživeli. Še bolj pa bom vesel, če se o svojih željah in pomislekih pogovorijo tudi s katerimkoli od naših trenerjev, ki bodo znali povedati tudi lastne izkušnje. Kljub temu, da je trenerska struktura doživela nekaj sprememb, so bile te nujno potrebne in premišljene, da bo delo potekalo še bolj kakovostno. Želim si namreč, da bi trenerji delovali kot homogena ekipa in ne zgolj kot dobri posamezniki.

Upam in verjamem, da smo se mi in se boste tudi vi odločili pravilno in da boste zadovoljni z izkušnjami in izzivi, ki so pred vami, kjerkoli že boste.

Vsem skupaj želim prijetne in zaslužene počitnice ter kmalu nasvidenje.

Športni pozdrav

Igor Pušnik

Integer hendrerit rutrum orci, id sagittis ante aliquet a. Fusce tincidunt pharetra dignissim.
Maecenas arcu urna, condimentum eu nibh sit amet, varius condimentum justo. Integer hendrerit rutrum orci, id sagittis ante aliquet a. Fusce tincidunt pharetra dignissim. Nulla facilisi.

Lorem Sit Amet
Item 1 Item 2 Item 3
Item 1 Item 2 Item 3
Item 1 Item 2 Item 3

Nulla facilisi. Duis ornare arcu vel aliquet pulvinar. Aenean aliquam felis massa, eu malesuada odio euismod a. Curabitur malesuada, est vitae mattis tristique, est felis scelerisque ex, a pretium justo orci hendrerit massa. Donec neque est, volutpat id mauris ac, cursus malesuada erat. Duis tellus urna, posuere non consequat sit amet, sagittis sed sapien. Curabitur maximus vitae diam eu vehicula.

Maecenas arcu urna, condimentum eu nibh sit amet, varius condimentum justo. Integer hendrerit rutrum orci, id sagittis ante aliquet a. Fusce tincidunt pharetra dignissim. Nulla facilisi.

Integer hendrerit rutrum orci, id sagittis ante aliquet a. Fusce tincidunt pharetra dignissim. Nulla facilisi. Duis ornare arcu vel aliquet pulvinar. Aenean aliquam felis massa, eu malesuada odio euismod a. Curabitur malesuada, est vitae mattis tristique, est felis scelerisque ex, a pretium justo orci hendrerit massa.

Donec neque est, volutpat id mauris ac, cursus malesuada erat. Duis tellus urna, posuere non consequat sit amet, sagittis sed sapien. Curabitur maximus vitae diam eu vehicula. Maecenas arcu urna, condimentum eu nibh sit amet, varius condimentum justo. Integer hendrerit rutrum orci, id sagittis ante aliquet a. Fusce tincidunt pharetra dignissim. Nulla facilisi.

Share: