Predsednik kluba: delovanje kluba v času epidemije

Spoštovani starši in mladi nogometaši

Mnogi se v poplavi informacij, predvsem nepopolnih, večkrat tudi kontradiktornih, prevečkrat nesmiselnih in mnogo tudi zelo neumnih, skreganih z zdravo pametjo, upravičeno obračate na trenerje in vodstvo kluba, kakšne so naše usmeritve glede treniranja. Nekateri sprašujejo, kakšne zamisli ima klub glede na epidemiološko stanje v državi. Kaj je klub pripravljen storiti za varnost otrok in posledično družinskih članov.

Najbolj na kratko bi lahko odgovoril, da mora o epidemiološkem stanju v državi razmišljati in ukrepati NIJZ skupaj z Ministrstvom za zdravje in vladnimi strukturami na splošno. Vendar bi se zlagal, če bi glede na dosedanje ukrepe in izdane odloke, navodila, priporočila in še kaj, lahko računal, da si z njimi lahko kaj pomagamo. Da si boste lažje predstavljali, kakšna navodila dobivamo v izvajanje, si jih preberite v spodnjih dveh povezavah:
Higienska priporočila
Navodila za orgarnizacijo tekem
Morda si v slednjem dokumentu bolj pozorno preberite poglavje VI. Protokol za ekipi in sodnike. Iskreno me zanima, če obstaja oseba, ki verjame, da je zapisano možno izvajati in da je vse to potrebno. Lahko bo kdo porekel, saj zato pa imamo takšno stanje v državi, ker se ne obnašamo odgovorno. Sam bom vedno trdil, da se obnašamo zelo odgovorno in to znam še kako dobro argumentirati. Posebej odgovorni smo pri športni vzgoji otrok, od katerih mnogi razen športa nimajo druge fizične aktivnosti. Zato so rezultati gibalnih sposobnosti mlade generacije v splošnem zelo slabi in kot vse kaže, bodo še slabši. Več o konkretni tematiki lahko poslušate tukaj. Novinarska konferenca Fakultete za šport Univerze v Ljubljani in Slovenske tiskovne agencije o občutnem upadu gibalne učinkovitosti in naraščanju debelosti slovenskih otrok v času covida-19 je bila 22.9.2020 (pod tem datumom jo najdete v arhivu novic STA).

Kaj je naša glavna naloga in kako jo bomo izvajali?

Treningi bodo potekali normalno po urniku, ki bo po potrebi prilagojen morebitnim novim ukrepom, za katere upamo, da se ne bodo zgodili. Vreme bo sicer hladnejše, več bo dežja, vendar kot običajno bodo fantje na treningih uživali tudi v drugačnih razmerah. Za najmlajše selekcije (U8, U9 in U10) bomo od novembra do marca izvajali treninge v najetih pokritih igriščih, če pa bo vreme dopuščalo, kdaj tudi zunaj. Skrb, da bodo otroci zaradi treningov zunaj bolj pogosto zbolevali, je odveč in to potrjujejo izkušnje iz preteklosti.  S pravilnim oblačenjem na treningu in preoblačenjem po koncu treninga, se možnost prehlada zmanjša na minimum. Celo nasprotno, fantom se okrepi imunski sistem in v primerjavi z vrstniki manj zbolevajo.

Nekaj na temo epidemiološke slike

Po koncu spomladanske prisilne skupinske karantene smo prvi začeli s treningi vseh selekcij. V sedanji situaciji bomo končali s treningi zadnji, trenirali, igrali in družili se bomo do zadnje sekunde, dokler ne bomo prisiljeni zaradi grožnje s kazenskimi sankcijami zapreti vrata kluba. Začasno seveda. Kar pa ne pomeni, da fantov ne bomo spodbujali k redni individualni vadbi po programih, ki jih bodo sestavili trenerji. Kot so jih že spomladi. In te programe smo nesebično delili tudi z drugimi klubi, kajti zavedamo se, da nimajo vsi tako usposobljenih trenerjev, solidarnost v teh razmerah pa se lahko pokaže na različne načine.

Seveda solidarnost, kakor tudi druge pojme, razumemo vsak po svoje. Zavedam se, da imajo mnogi pomisleke ali celo strahove, kaj se bo zgodilo, če se okužijo z virusom Sars-Cov-2. Za otroke vemo, da je zelo majhna verjetnost, da bodo sploh zboleli ali imeli kakršnekoli posledice. Čeprav malce več branja, priporočam ogled javno dostopnih podatkov tukaj. Sami si lahko naredite projekcijo, na katero mesto umrljivosti se bo uvrstila bolezen Covid-19, kajti podatki za letos seveda še niso na voljo https://ourworldindata.org/causes-of-death. S sedanjim trendom bo žrtev s Covidom in zaradi Covida  po moji oceni nekje med 1,4 in 1,5 milijona. Približno toliko ljudi na leto umre v prometnih nesrečah, nekajkrat več pa je poškodovanih, nekateri za vse življenje. In vendarle gremo na cesto praktično brez pomislekov ali strahu za svoje zdravje in življenje, kajne? Seveda vsak umre samo enkrat in takrat statistika ni več pomembna. Pa vendarle, življenje v večnem strahu zagotovo ne more biti prijetno in je zelo škodljivo. Strah je sicer normalno čustvo, ki nam omogoča preživetje v kritičnih situacijah, če pa se razvije v trajno obliko strahu, nas hromi pri racionalnih razmislekih in dejanjih, in povzroča duševne motnje, ki jih sami ne moremo obvladati. Zato je šport in še posebej skupinski šport zaradi druženja in telesne aktivnosti ena najboljših oblik za zdrav razvoj osebnosti in brezskrbno otroštvo, ki ga našim otrokom zagotovo privoščimo. V teh negotovih časih zato še toliko bolj apeliram na vse starše, naj svojih otrok ne strašijo oziroma obremenjujejo s svojimi strahovi. Pustite jim, da se družijo, s prijatelji, sošolci in soigralci. Če vas skrbi za sebe, jim to povejte. Če vas skrbi za stare starše, se ne odločajte namesto njih, temveč naj oni povedo sami ali so se pripravljeni družiti z vami in vnuki, kljub tveganju, da se okužijo in morda resno zbolijo. Naj bo to zavestna odločitev vsakega posameznika. V kolikor pa vas skrbi za otroke, zase ali stare starše do te mere, da otrok ne boste pustili na trening, naj bo to vaša odločitev. Klubskih aktivnosti zaradi takšnih pomislekov  v našem klubu ne bomo prekinjali, verjamem in upam pa tudi, da v večini športnih (in drugih) sredin razmišljajo podobno. To potrjuje tudi pismo predsednika OKS predsedniku vlade.

V upanju, da ostanemo zdravi vas športno pozdravljam in želim vse dobro.

Igor Pušnik, predsednik NK IB 1975 Ljubljana

Share: